Print this page
zaterdag, 18 juli 2009 08:54

Maria (Hoolstraat Beek)

Maria (Hoolstraat, Beek)
Hoolstraat, Beek
 
Oorlogsmonument, gesigneerd aan de linkerzijkant (Ch. Vos), niet gedateerd [1946].
Een vierkant gemetselde bak (5 lagen bakstenen) aangeplant met klimop. In het midden van deze bak is een gemetseld vierkant (ongeveer 1,5 m hoog) met aan de voorkant een marmeren plaat met de tekst "Maria Wij danken U (1940-1945)".
Op een sokkel staat het Mariabeeld. Maria draagt over haar kleed een mantel die over haar armen is gedrapeerd. Zij heeft tevens een sluier. Haar rechtervoet is vooruit geplaatst.
In de voet van het beeld is het wapen van de gemeente Beek (Themis) uitgehakt. Dit gedeelte is sterk verweerd. Op het voetstuk is een zwart marmeren plaquette aangebracht. Het gedenkteken is 245cm hoog.
Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Beek aan het herwinnen van vrijheid en vrede.
Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie "Old Hickory" erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Vervolgens wilden de geallieerden op 17 september 1944 met een grootscheeps bevrijdingsoffensief (operatie "Market Garden") vanuit België een doorstoot naar Duitsland forceren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Graven en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek.
Op 19 september stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De bezetter had stelling ingenomen bij twee bruggenhoofden: zowel op de westelijke Maasoever in Noord- en Midden-Limburg als in het gebied tussen Roermond en Susteren, begrensd door de Roer en de Maas (de "Roerdriehoek"). De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder ook de burgerbevolking zwaar te lijden had.
Het monument is onthuld op 15 augustus 1947. De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van kruidenier Brouwers. De gemeente Beek en buurtvereniging Hoolstraat dragen zorg voor het
onderhoud. [1]

orml10a orml10b

 

orml10c

 


[1] www.4en5mei.nl, april 2008

Read 3030 times Last modified on donderdag, 05 januari 2023 13:05

Latest from Johan Piets