Print this page
vrijdag, 31 mei 2013 09:37

Maria met Kind (Abissenbosch)

MARIA MET KIND (ABDISSENBOSCH)
Adres: kruising Gravenweg/Jagerspad, Abdissenbosch (Landgraaf)
Maria met Kind
Gedateerd rond 1953, niet gesigneerd, geglazuurde chamotte klei; afm.: hoogte 44cm, breedte 21 cm, diepte 14cm.
Dit Mariakapelletje dateert uit 1922. Pastoor Meys liet het bouwen. Het werd in 1991 door belangenvereniging "D 'r Bösch" verplaatst naar de huidige locatie.
Een onverlaat heeft begin jaren vijftig van de vorige eeuw het glas van de kapel stukgeslagen en het beeld vernield. De parochianen, samen met enkele gulle gevers, hebben geld bij elkaar gebracht voor de aankoop van een nieuw beeld. Deze keuze viel op een Mariabeeld van Charles Vos, een van de laatste werken die hij voor zijn dood heeft gemaakt.
In 1956 werd nogmaals het glas vernield en het Mariabeeld en op straat gelegd. Gelukkig werd het op tijd gevonden voordat het door het verkeer vernield zou zijn.[1]
Een kapelletje met zadeldak opgemetseld in steen met aan de voorzijde een altaar (blauwe planken bovenop) van natuurstenen. Bovenaan een driehoekig plaatje met de tekst "AVE MARIA". Centraal is een nis met een half boog waarin het Mariabeeld staat opgesteld. Rondom de nis de tekst: "Bid voor ons die onze toevlucht tot U neme".
Maria is ten voeten uit staande afgebeeld. Zij draagt een rijk geplooide blauwe mantel. Op haar hoofd draagt zij, over een witte sluier die een haarband vrij laat, een kroon. In haar rechter vooruitgestoken hand houdt ze een granaatappel vast. Haar hoofd is enigszins naar links afgewend. Haar ogen zijn gesloten.
Haar linkerarm houdt ze in een hoek van negentig graden als steun voor haar zoon die en face tegen haar aan zit. Zijn linkerarm houdt hij vooruit met in de hand een granaatappel.

23246a

 

23246b 23246c

 


[1] Limburgs Dagblad, 9 februari 1956

 

Read 1764 times Last modified on woensdag, 15 mei 2019 08:38

Latest from Johan Piets