Print this page
woensdag, 29 juli 2009 00:00

AMOR (Sint Amorsplein)

AMOR (Sint Amorsplein)
Adres: Sint Amorsplein, Maastricht
Beeld: Franse kalksteen "Euville"; Basement: marmer
Niet gesigneerd, niet gedateerd [1951]
Afmetingen: Beeld 140cm x 30cm x 20cm; Voetstukje beeld 6cm x 42cm x 42cm; Corintisch aandoend kapiteel en dekplaat 65cm x 61cm x 61cm; Basement  91cm x 78cm x 78cm; Zuil 263cm [1]
 
St. Amor is in de negende eeuw geboren in Aquitanië. Hij bezocht als pelgrim Rome. Hij kreeg van Petrus een visioen om naar Maastricht te gaan om de heilige Servaas te vereren. Hij leefde als kluizenaar in Maastricht en in Munsterbilsen. In die laatste plaats heeft hij later een klooster gevestigd. Hij stierf rond 700 te Maastricht en werd begraven waar nu het St. Amorsplein is.
Door de graaf van Loon werd een eeuw later het gebeente van Amor overgebracht naar Munsterbilzen. In 1157 werd op de plaats van zijn vroegere graf te Maastricht een kerkje aan hem gewijd, dat in 1653 werd afgebroken om plaats te maken voor een groentemarkt. Het Comité Devotie langs de Weg heeft ter herdenking aan het voormalig graf/kapelletje van St. Amor een zuilmonument laten vervaardigen dat aan de Gemeente werd aangeboden en op 25 september 1951 onder dankzegging werd aanvaard. Op de feestdag van de heilige, 8 oktober, werd het monument onthuld.
In 1995 werd het beeld door M. Jennekens van de afd. Bouw en Wonen van de gemeente Maastricht gecontroleerd. De zandstenenzuil was afgebrokkeld en de bovenlaag gedeeltelijk door brand beschadigd. Voor carnaval 1996 zou de gemeente Maastricht maatregelen nemen tegen verder verval van de zuil en het beeldje. [1a]
Na een restauratie werd het beeld herplaatst op 22 augustus 1996.
Op een basement is een stenen zuil met ionisch kapiteel, afkomstig uit het voormalig oxaal van de OLV-basiliek, geplaatst. Sint Amor is staande ten voeten uit afgebeeld als pelgrim. Hij is gekleed in een lange pij. De pelgrimsstaf houdt hij met beide handen voor zich vast. Voorts draagt hij een aan een riem bevestigde reistas, links onderaan op zijn rug. Hij heeft halflang golvend haar en heeft een baard en snor. Hij kijkt streng naar beneden.
Aan de voorzijde van het basement is een chronogram, door Mr. Minis gemaakt, ingegrift:
sanCtVs aMor / Dla ConVS / trajeCtenslbVs / CIVIbVs / Interpreis / Vere VetVstVs /.
"De heilige diaken Amor is sinds mensenheugenis voor­spreker voor de burgers van Maastricht".

In 1995 stuurde winkelier F. Pekelharing  een brief naar de Gemeente waarin hij zich sterk maakte voor de zuil die zich in een desolate toestand bevond.
Th. Droog, van de afdeling Markt- Haven- en Parkeerzaken, gaf M. Jenniskens (Bouwen en Wonen van de Gemeente Maastricht) opdracht de zuil te bekijken. De Gemeente zal voor carnaval 1996 maatregelen nemen tegen verder verval de zuil en het beeldje. [2]

ospm18a23106e.jpg 

                                                                                                                                                                                                                                                                                       kapiteel voor Pater Vincktoren. De andere zuil staat op hoek Kleine en Grote Looiersstraat voor het beeld "Levensvreugde"

 

ospm18b23106_ospm18a1.jpeg 

                                                                                                                                 foto: SHCL

Voorstudie
In een kapel in MunsterBilzen staat een voorstudie van Amor totdat het beeld door vandalen vernield werd.

23327b

 Het Comité Devotie langs de Weg ontving van de kunstenaar een ontwerp in gips dat ongeveer 40cm hoog is. Dit ontwerp bevindt zich nu in particulier bezit.

23106d

foto eigenaar


[1] Graatsma, Paulussen, Charles Vos, straat-beelden, Maastricht 1988
[1a] De Limburger 27 maart 1995
[2] De Limburger 27 maart 1995
Read 3646 times Last modified on vrijdag, 12 januari 2024 11:33

Latest from Johan Piets