Print this page
maandag, 06 juli 2009 00:00

Kruisigingsgroep en Verpleging Zieke (Klevarie, Vivre)

KRUISIGINGSGROEP  EN VERPLEGING ZIEKE (Klevarie, Vivre)

Adres: Calvariestraat 11, Maastricht
 
Kruisigingsgroep [1]
Reliëf met Calvariegroep: hardsteen. Groep afm. 195 x 150 x 27 cm (dwarsbalk kruis) resp. 11 cm (achtergrondreliëf Maria en Johannes); sokkel afm. 60 x 160 x 25 cm. *1
Op dit moment uitsluitend te bereiken via de tuin (over het gras) van het verzorgingstehuis Vivre (voorheen Klevarie). Het reliëf staat tegen de achtergevel van oude Kannunikenhuis. Na een periode van leegstand is het gebouw nu in gebruik bij de Gemeente. *1
Charles Vos ontving van het kerkbestuur van de Sint Michaëlskerk te Sittard een opdracht om, in samenwerking met de architect W. Schellinx, een Calvariegroep te ontwerpen. Doordat het kerkbestuur de vereiste gelden voor het reliëf niet bijeen kreeg, bleef het werk in het atelier van Vos staan. In 1965 werd het aangekocht door de directeur van het Burgerlijk Armenbestuur, die het tegen de achtergevel van het oude Kannunnikhuis liet plaatsen. *1
Op een gemetseld muurtje met een vooruitstekende midden is een plaat van hardsteen geplaatst. Tegen deze achterwand is in het midden een kruis geplaatst met de reeds overleden Christus. Bij het kruis ontbreekt het lengtestuk boven de dwarsbalk. Boven het hoofd van Christus, voorzien van doornenkroon, is een banderol met de tekst INRI.
Hij draagt een lendendoek. Opvallend is dat zijn voeten met slechts een spijker zijn vastgenageld. *1
Maria (links) en Johannes (rechts) staan beschut onder het kruis. Maria is en profil naar rechts afgebeeld. Haar blik is op haar overleden zoon gericht. Zij houdt haar ten hemel gericht. Johannes is enigszins ineen gedoken weergegeven. Zijn wanhopige blik is op de overledene gericht. Zijn ene hand rust tegen zijn borst, de andere is omhoog geheven. *1

 

orm05a

 

VERPLEGING ZIEKE
Aan de achterzijde van het gebouw (Economische, Sociale Zaken Gemeente Maastricht) bevindt zich evens een werk van Charles Vos.
Reliëfsteen van de verpleging van een zieke
Reliëfsteen, 1923 (afmeting 77 X 77 cm).
De steen is afkomstig uit de gevel van het voormalig zusterklooster Abtstraat 8, Maastricht. [2] Het verwijst naar de zusters van Eliabeth Strouven, stichteres van klooster Calvariënberg (Klevarie), die zich inzetten voor de ziekenverzorging.
Op de achtergrond hangt Christus aan het Kruis. Zijn naar rechts gericht hoofd ligt op zijn rechterschouder. Op de voorgrond zijn twee nonnen, beiden in habijt, die bij een zieke man staan. De non aan de rechterzijde richt haar hoofd naar de liggende man, die zijn bovenlichaam heeft opgericht. Met haar rechterhand pakt zij de uitgestrekte linkerhand van hem vast. Haar linkerhand heeft zij voor haar habijt. De andere non, aan de linkerzijde, ondersteunt met de linkerhand die schouder van de zieke. Haar blik is op hem gericht. De zieke kijkt omhoog naar het kruis.
 

 

orm05b

 


[1]  naast de teksten uit Graatsma, Paulussen, Charles Vos, straat-beelden, Maastricht 1988 (aangegeven met *1) is ook gebruik gemaakt van:
Minis, Gebeiteld & verguld, gevelstenen in Maastricht, Vierkant Maastricht nr, 19, Maastricht 1991, blz. 101. Opschrift "DEO OPTIMO MAXIMO" is niet aanwezig.
[2]  Gesprek met I.Paulussen, 22 november 2008
 
*Graatsma, Paulussen, Charles Vos, straat-beelden, Maastricht 1988
 
Read 2007 times Last modified on donderdag, 07 augustus 2014 03:03

Latest from Johan Piets