www.charlesvos.nl

maandag, 28 september 2009 13:08

Maria met Kind (Klooster FDNSC, Tilburg)

MARIA MET KIND (KLOOSTER FDNSC, TILBURG)
Adres: Klooster FDNSC, Bredaseweg 291 5037 LA Tilburg
Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart
Maria met kind
Beeld van terracotta
De Congregatie van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (Filia Dominae Nostrae a Sacro Corde =FDNSC) werd in 1874 door Pater Jules Chevalier in Issoudun in Frankrijk gesticht. In vereniging met Maria, Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, wijden de Zusters zich volledig toe aan Jezus. Hij mag hen zenden, zoals God Jezus zond, om aan alle mensen het Goede Nieuws van Zijn barmhartige liefde te brengen. Het apostolaat van de Zusters wordt samengevat in hun motto: "Bemind zij overal het Heilig Hart van Jezus".
Over heel de wereld verspreid leven en werken er ongeveer 1300 zusters in 27 verschillende landen.
In 1911 kwamen de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart naar Nederland.
Eerst naar Waalwijk. In 1915 vestigden zij zich in Tilburg.[1]
Het beeld is gemaakt voor het Missiehuis te Stein. Bij de verhuizing naar Tilburg is het beeld meegenomen en heeft in 2008 een plaats gekregen in een gang van het Moederhuis. 
Jaren geleden werd In de Annalen van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart bij een foto van dit beeld de volgende tekst geschreven:
"Iedereen zal zien dat het een feestelijk beeld is om de barokke kledij en om de lachende uitdrukkingen van de gezichten van Moeder en Kind. Heeft de kunstenaar zich laten inspireren door de gedachte dat Maria, zeker als Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, oorzaak van onze blijdschap is? Heel de vreugde die weldoen geven kan, is te lezen in dit beeld. Wij gaan in onze moeilijke dagen naar Haar toe en mogen vertrouwen hebben in de goede gang van ons leven, wanneer wij ons aan beide lieve personen toevertrouwen in een biddend contact". [2]
Maria, is staande ten voeten uit afgebeeld. Over haar witte kleed draagt zij een geplooide blauwe mantel die bovenaan met een gesp is vastgemaakt. Op haar hoofd draagt zij over haar lange haren een witte sluier met daarop een kroon. Haar gezicht is ietwat schuin naar rechts gericht. Op haar linkerarm draagt zij haar rechtop zittende en lachende Zoon. Het kind maakt met zijn handen een zegenend gebaar. Maria heeft in haar rechterhand een appel die zij voor haar Zoon houdt.
Onderaan rondom de console kruipt een slang die in zijn open bek een appel heeft (links voor). De staart van het beest bevindt zich rechtsvoor.

ormlk15a


[1] www.fdnsc.org, 26 augustus 2009
[2] www.fdnsc.org, 26 augustus 2009
Read 2214 times Last modified on woensdag, 15 mei 2019 08:59