Print this page
woensdag, 24 juni 2009 00:00

OLV van Goede Raad (Beverwijk)

Kerk:     OLV van Goede Raad

Adres:              Arendsweg 61, 1944 JA Beverwijk
Architect:
Kunstenaars:    Arnold
                        Schoonbrood
                        Eyck, Charles
                        Bijvoet, Han
                        Witteman, Nico
                        Vos, Charles

Werken van Charles Vos:

2233kr

Links Heilig Hart; Rechts Jozef met Kind (foto parochie OLV van Goede Raad)

Heilig Hart
H. Hartbeeld gekleurde terracotta, hoogte ca. 210cm. en breedte 60cm., 1943. [1]
Het Heilig Hart (Christus Koning) staat ten voeten uit staande op een console afgebeeld. Over zijn wit kleed draagt hij een openvallende bruine mantel die hij ter hoogte van zijn Heilig Hart vasthoudt. Naast zijn hoofd aan beide zijden is een engel afgebeeld, die ieder met een hand het hoofd van Christus aanraken en met de andere hand een kroon boven Christus hoofd vasthouden, gereed om hem te kronen.
Onder de console bevindt zich een blok. Aan de voorzijde hiervan is een kruis afgebeeld. Aan het kruis hangt het uitgemergelde lichaam van Christus met de rechtervoet over de linkervoet en de armen schuin zijwaarts. Hij is gekleed in een korte lendendoek. Rechts naast het kruis de letter A (Alpha) en links de letter O (Omega). Onder het kruis is een schildvormige console waarop op de voorzijde een kelk met hostie is afgebeeld, met rechts ervan korenaren en links wijnranken.

kr33a

foto parochie OLV van Goede Raad

 

Jozef met Kind
gekleurde terracotta, hoogte 188cm en breedte 100cm, 1944.
(in maart 1944 geplaatst) [2]
Jozef is samen met zijn zoon ten voeten uit staande afgebeeld op een console die onderaan half rond is. Onderin de console zijn lelies en bovenin een banderol met tekst: "ITE AD JOSEPH".
Jozef met nimbus draagt over zijn kleed een ruim, openvallende bruine mantel. Zijn blik is schuin naar rechts beneden gericht. In zijn linkerhand houdt hij op borsthoogte een winkelhaak vast. Zijn rechterhand houdt hij geopend ter hoogte van de rechterarm van zijn zoon. Het kindje Jezus (met nimbus) staat rechts veer hem. Het kind draagt een lang kleed. Zijn blik is ietwat rechts naar beneden gericht op de toeschouwer. Hij maakt met beide handen een gezegend gebaar; zijn linkerarm gespreid naar buiten en zijn rechterarm in hoek negentig graden naar boven.

kr33b

foto parochie OLV van Goede Raad

 


[1] Email dd 1 januari 2009 van de heer Van Rookhuizen
[2] Email dd 1 januari 2009 van de heer Van Rookhuizen
Read 2713 times Last modified on vrijdag, 24 augustus 2018 09:40

Latest from Johan Piets