Print this page
woensdag, 21 januari 2015 00:00

Vrouwenfiguur

Vrouwenfiguur
In de kamer van de kabinetchef in het Stadhuis op de Markt.
Toegeschreven aan Charles Vos, reliëf van gips in bruine tinten gepatineerd, niet gedateerd, niet gesigneerd.
Architect van het stadhuis Pieter Post had twee beelden in zijn ontwerp opgenomen bij de dubbele triomfboog tegen de oostelijke wand van de Hal, ook wel Plein genoemd. Of die beelden er ook gekomen zijn, is onbekend.
Wellicht komen twee beelden van Boussier in aanmerking, die zich nu elders bevinden.
Charles Vos heeft in de twintigste eeuw studies gemaakt voor dezelfde locatie. Hij moest de tweeherigheid uitbeelden met personificaties van de Brabantse en Luikse machthebbers.
Het beeld in de kamer van de kabinetchef stelt waarschijnlijk de personificatie van de Brabantse Hertog voor. Het wapen dat de vrouwenfiguur draagt, is het wapen van de Hertog van Brabant met de klimmende leeuw. Een ontwerp van de personificatie van de Prins-Bisschop van Luik ontbreekt echter.
In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn, naar ontwerp van Fons Bemelmans, op die pied-de-stals bronzen wapenschilden geplaatst met de wapens van Brabant en Luik. [1]
3130
foto Servé Minis

[1] Minis S., "Voor de meesten luyster van de stadt" cultuurinventarisatie interieurs stadhuis Maastricht, Maastricht 2014, blz. 15, 19 en 21. Email van S. Minis van 28 december 2014

Read 1978 times Last modified on woensdag, 17 april 2019 11:45

Latest from Johan Piets