www.charlesvos.nl

donderdag, 13 oktober 2011 00:00

Aloysius (Aloysiusschool Maastricht)

Aloysius [1] (Aloysiusschool Maastricht)

Brusselstraat 46, 6211 PG Maastricht (boven de toegangspoort)
Steen, rond 1926 (?), toegewezen aan Charles Vos
 
De Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis (onder de naam Broeders van Maastricht bekend) werd in 1840 gesticht door brouwerszoon Rutten. Een belangrijke taak van de broeders werd het verzorgen van onderwijs. Het onderwijs werd op diverse plaatsen in de stad verzorgd. In 1905 kwam geld vrij voor nieuwbouw bij hun klooster aan de Brusselsestraat. Het schoolgebouw werd ontworpen door architect Joseph Hollman in de neo-gotische stijl en werd gebouwd in 1907. De heilige Aloysius werd de patroonheilige.
Anno 2013 huist er nog steeds de Aloysiusschool en ondanks verbouwingen in de voorbije eeuw heeft het gebouw als geheel oorspronkelijk aanzien niet verloren.
 
Het beeld van Aloysius, boven de toegangspoort, kan niet met zekerheid aan Charles Vos worden toegewezen. Waarschijnlijk kan het beeld gedateerd worden rond 1926 toen gevierd werd dat de heilige twee eeuwen eerder heilig was verklaard. Er werd toen veel aandacht besteed aan de jeugdige (geloofs)ijver en de kuisheid van de schoolgaande jeugd.
Stilistisch vertoont het beeld verwantschap met beelden uit die periode die met zekerheid aan Vos zijn toe te schrijven.
 
Aloysius Gonzage (eigenlijk Luigi Gonzaga) werd op 9 maart 1568 geboren in een dorpje (Castiglioni delle Stiviere) bij Mantua. Hij was de oudste zoon van Ferninand Gonzaga die markgraaf was van Castiglione. Hij werd op tienjarige leeftijd als page aangesteld aan het hof van de Medici in Brescia. Daarna verbleef hij aan het hof van Filips II van Spanje. Ondanks het mondaine leven aan het hof legde hij onder invloed van zijn moeder een grote vroomheid aan de dag.
In 1585 deed hij afstand van zijn rechten op het marktgraafschap Castiglione ten gunste van zijn broer Rudolf en trad tegen de wil van zijn familie toe tot de orde van de Jezuïeten. Hij studeerde filosofie en theologie. Daarnaast zorgde hij voor de zieken. Tijdens een pestepidemie raakte hij besmet met deze vreselijke ziekte en stierf op 21 juni 1591 op slechts 23-jarige leeftijd. Hij werd in de San Ignazio te Rome begraven; zijn hoofd werd later naar zijn geboorteplaats overgebracht.
In 1726 werd Aloysius door paus Paulus V zalig verklaard.
Hij wordt vaak voorgesteld als een wat wereldvreemde jongen gekleed in een zwarte soutane (lange toga) met een witte kraag die naar een kruisbeeld staart. Zijn attributen zijn: een lelie (symbool van kuisheid); een kruis (dat vroomheid en offergezindheid uitdrukt), een schedel (hetgeen zijn vroege dood uitdrukt) en een rozenkrans (als uitdrukking van zijn bijzondere devotie tot de Maagd Maria).

Aloysius is staande op een console frontaal afgebeeld. Over zijn kleed draagt hij een openvallende mantel. Een drietal van boven genoemde attributen zijn terug te vinden. Op de console rechts van de heilige lelies, links een schedel. De heilige houdt het kruis met zijn linkerhand tegen zijn gezicht, zijn blik op het kruis gericht.

 

ospm41a


[1] Dit artikel is gebaseerd op:
Boogard van den J., De schooltijd achterna...., 150 jaar Aloysiusschool Maastricht 1854-2004, Maastricht 2004 en Wikipedia september 2011

 

Read 2376 times Last modified on maandag, 31 maart 2014 10:16