www.charlesvos.nl

maandag, 06 juli 2009 00:00

Klooster De Beyart

Klooster De Beyart

Collectie Broeders De Beyart, Brusselsestraat 38, 6211PG Maastricht

Maria Onbevlekte Ontvangen
Mariabeeld
Locatie: gang voor de refter
Gebakken klei en geglazuurd in crème, bruine, blauwe en blauwgroene tinten; niet gesigneerd, niet gedateerd [1945] *1
Hoogte 122 cm.; breedte 60 cm.; diepte 44 cm. *1
De Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis werd in 1840 door Rutten opgericht. Vos ontving bij het honderdjarig bestaan van  de congregatie de opdracht een Mariabeeld te ontwerpen. Door de oorlogsomstandigheden was het beeld pas in 1945 klaar.
Het beeld kreeg een plaats in de refter, ingebouwd in een nis. Het beeld werd geplaatst op een geglazuurde sokkel die aan de voorzijde versierd was met het wapen van de congregatie, een doornenkroon voorzien van sterretjes. De refter maakt nu deel uit van het Wooncentrum De Beyart. Bij de verplaatsing van het beeld naar de gang voor de refter is de sokkel helaas verloren gegaan.
Maria is staande op een console ten voeten uit afgebeeld. Zij draagt over haar kleed een blauw openvallende mantel rond haar schouders. Met haar rechterhand houdt zij op borsthoogte de geplooide mantel vast. Haar linkerarm met geopende hand houdt ze langs haar lichaam. Maria vertrapt onder haar voeten een slang die een appel in zijn bek heeft. Voorts is er een witte maansikkel onder haar voeten.

 

 orm09a

 

Christus 
H. Hartbeeld [2]
Locatie: in de kapel.
Gebakken klei, geglazuurd
Gesigneerd Ch Vos, niet gedateerd
Christusfiguur frontaal ten voeten afgebeeld. Het rechterbeen is enigszins gebogen naar voren. Christus draagt een tot op de voeten vallend kleed. De handen zijn geopend en laten de stigmata zien. De stigmata op beide voeten zijn eveneens zichtbaar. Op de borst het H. Hart met stralen.
Aan de rechterkant, naast de benen van Christus, is een kruis met daarvoor een omhoogspringend lam. Aan de linkerzijde is een kelk (met erboven een hostie) en een druiventros afgebeeld.

 

orm09b

 


[2] Br Turkenburg meende dat dit beeld aan de congregatie is geschonken door de familie Jordans waarvan een zoon lid was van de congregatie en veel werk voor de jeugd heeft verricht in Zevenaar en St. Louis te Weert (gesprek 3 april 2008)
 
*1 Paulussen  Charles Vos 1888-1954, tentoonstelling 13-11-1994 tot en met 29-01-1995, Gemeentemuseum voor Religieuze Kunst Jacob van Horne, Weert 1994
Read 2315 times Last modified on dinsdag, 05 augustus 2014 06:38