www.charlesvos.nl

woensdag, 19 februari 2014 00:00

Museum aan het Vrijthof

MUSEUM AAN HET VRIJTHOF

Adres: Vrijthof 18, 6211 NC Maastricht

Beeld van de leste zwegel van Frans van de Laar
In bruikleen Ger Eenens Collection Netherlands
In 1908 vervaardigde Frans van de Laar “De leste zwegel” in klei. Dit beeld op de console gesigneerd “F v d Laar 1908”. 
Er bestaat ook een afgietsel in biscuit, niet gesigneerd, jaren dertig van de vorige eeuw, hoogte 52cm, breedte 17,5cm en diepte 17,5cm. [1]
Biscuit is keramiek (aardewerk) dat slechts eenmaal zonder glazuur is gebakken. Aardewerkbiscuit wordt bij ongeveer 900°C gebakken. Meestal is dit een halffabricaat: het biscuit wordt beschilderd met glazuurverf en daarna nogmaals (bij een hogere temperatuur) gebakken.
In de Limburger Koerier van 28 februari 1910 werd het beeld beschreven als “het typische mansfiguurtje wiens houding en omkleeding U als ‘t ware den wind doet voelen, die om hem heenen waait”.

 

 

foto's Ger Eenens

Werken van CharlesVos:
1. De leste zwegel
In bruikleen Ger Eenens Collection Netherlands. 
De Sphinxfabriek wilde dit beeld in productie nemen. Charles Vos werd benaderd om een ontwerp/originaal van het beeld te maken. Vervolgens is er een mal gemaakt.
Het beeld is niet in massaproductie genomen. [2]
Op een vierkante console is een man, ten voeten uit staande, afgebeeld. Hij bevindt zich buiten in guur weer. Hij staat enigszins ineengekrompen met zijn rug tegen de wind in en probeert de sigaret in zijn mond met een lucifer aan te steken, waarbij hij beide handen gebruikt. Hij draagt een driekwarts jas met opstaande kraag; de jas is niet dicht geknoopt. Op zijn hoofd draagt hij een pet met klep. Tussen zijn onderbenen houdt hij een paraplu geklemd.

 

foto Ger Eenens
2. Gebroeders Lousberg
Er is ook een exemplaar in particulier bezit.
Geglazuurd wit aardewerken , niet gesigneerd, niet gedateerd (omstreeks 1937-1938)
Dit zijn de twee zonen van Frits Lousberg en Madeleine Diricq Louis (rechts) en Philippe (links).
De kinderen zijn naast elkaar afgebeeld. Louis is "en face" afgebeeld met zijn blik naar beneden gericht. Hij draagt een bijzondere pet. Naast hem "en profile" Philippe, getooid met pet, die zijn blik naar boven richt op zijn broer. Louis heeft zijn rechterhand op de rechterschouder van Philippe gelegd. Zij houden elkaar met een hand vast. Louis heeft kleurpotloden in zijn hand.

 

 
 
afb. Museum aan het Vrijthof
 
 
afb. Museum aan het Vrijthof
 
 [1] Jacobs Antoine, Frans van de Laar (1853-1933)  artiste sculptuur, Sittard 2013
[2] Weergave van het gesprekken tussen de voorzitter van de VMA (de heer Meulman) en mevrouw Peters Smeets (december 2013)

 

Read 3464 times Last modified on donderdag, 02 augustus 2018 11:06