www.charlesvos.nl

dinsdag, 04 oktober 2011 00:00

Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag
Museum Beelden aan Zee in Scheveningen is in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten en richt zich exclusief op de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst.
In 1966 kochten Theo en Lida Scholten hun eerste beeldje. Op dit moment omvat de collectie van museum Beelden aan Zee ruim 1000 beelden en enkele honderden penningen. Het merendeel van de werken dateert uit de tweede helft van de twintigste eeuw.
Sinds 2004 is het museum uitgebreid met het Sculptuur Instituut, een gespecialiseerd onderzoeksinstituut op het terrein van de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst dat bibliotheek-, documentatie- en archivalische collecties beheert.[1]

Werken van Charles Vos:

Jaap Kaas (portretkop) 
Het werk bevindt zich op dit moment in depot en werd verworven uit een schenking van de erven van Jaap Kaas. [2]
De portretkop is van gips gemaakt, 1922 [3]
Afm. 21X43X24cm
Jaap Kaas was beeldhouwer te Amsterdam.
Jaap Kaas kwam uit een vrijzinnig joods milieu. Hij werd geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt, waar zijn familie groot was geworden in de handel in oud ijzer. In 1900 verhuisde hij met zijn ouders, broer en zuster naar Antwerpen. Hier zou de Zoo de grote passie van zijn jeugd worden. In deze dierentuin raakte Jaap spelenderwijs vertrouwd met de uiterlijke verschijningsvorm en gedragingen van de dieren. Hij werd er geïnspireerd door de Antwerpse dierkunstenaars en ging nog voor zijn tiende jaar boetseren en tekenen in de Zoo. Van 1910 tot 1914 werkte Jaap Kaas op de Koninklijke Academie van Schoone Kunsten, waar hij zich ontpopte als een zeer ijverige en begaafde leerling. Tijdens het beleg van Antwerpen, in de late zomer van 1914, ontvluchtte de familie Kaas de stad om zich voorgoed in Amsterdam te vestigen. Daar studeerde Jaap van 1914 tot 1920 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten als een van de eerste leerlingen van J. Bronner, hoogleraar in de beeldhouwkunst.
In 1936 kreeg Jaap Kaas eindelijk een vaste aanstelling als leraar in het beeldhouwen, boetseren en gips bewerken aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam.
Na de bevrijding wijdde Jaap Kaas zich opnieuw met overgave aan het kunstonderwijs. Van 1946 tot 1963 was hij docent tekenen en beeldhouwkunst aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, ofschoon hij woonachtig bleef te Amsterdam. Hij stierf in 1972. [4]
Jaap Kaas is "en face" afgebeeld met zijn blik naar linksgericht. hij draagt een overhemd met stropdas. de portretkop staat op een console.
 

otpmz10a 4901b

                                                                                                                    foto: Paulussen                                                                    foto: particuliere collectie

 


[1] Email J.Jansen (Museum Beelden aan Zee) 4 oktober 2011
[2] Email J.Jansen (Museum Beelden aan Zee) 4 oktober 2011
[3]  Paulussen, Charles Vos, beeldhouwer te Maastricht, Maastricht 2002 (CD-rom)
[4] www.inghist.nl, 2008

 

Read 2039 times Last modified on donderdag, 02 augustus 2018 11:10