www.charlesvos.nl

zondag, 19 juli 2009 00:00

Kapucijnenklooster Velp-Grave

KAPUCIJNENKLOOSTER VELP-GRAVE
Adres: Basilius van Bruggelaan 4, 5363 VA Velp-Grave
 
Koenraad van Parzham met jongetje
Beeld Koenraad van Parzham met jongetje (in de tuin).
De Heilige Koenraad van Parzham, geboren Jan Birndorfer ( Parzham, Beieren, 22 december 1818 - Altötting, 21 april 1894) was een Duits geestelijke. Hij stamde uit een Beiers boerengezin, was de jongste van negen kinderen en werd vroeg wees.
Koenraad was al als kind zeer vroom. Hij zocht de eenzaamheid op om te kunnen bidden en mediteren en wachtte op de drempel van de kerk om de eerste mis te kunnen bijwonen. Toen hij 30 jaar was, verliet hij de ouderlijke hoeve in Parzham en trad, net als zijn broer, in bij de Kapucijnen. Hij nam de naam aan van Koenraad, naar de heilige Koenraad van Piacenza en werd naar het klooster van Altötting gestuurd om er portier te worden. Gedurende meer dan 40 jaar wijdde hij zich aan zijn nederige taak. Nooit raakte hij opgewonden of sprak hij overtollige woorden. In zijn taak vergat hij te eten en hield hij zich bezig met werken van liefdadigheid, hulp aan de armen en opvang van bedevaarders. Hij stierf op 21 april 1894 met een glimlach om de mond. [1]
Op een console (met de tekst H.KOENRAAD) staat ten voeten uit Koenraad, in ordekledij met een sleutel aan een touw om zijn middel, met een jongen aan zijn linkerzijde die naar hem opkijkt. Koenraads blik is naar het kind gericht. Hij heeft zijn linkerhand achterom op de linkerschouder van het kind gelegd. De jongen is blootsvoets, draagt een blauwe broek met wit shirt. Hij heeft op zijn vooruitgestrekte handen een brood dat Koenraad met zijn rechterhand bovenop vasthoudt. Onder de sleutel is een witte duif afgebeeld.

 

ormlk12a ormlk12b

ormlk12c

foto's klooster

 

Koenraad van Parzham met broodje in de hand
Beeld Koenraad van Parzham met broodje in de hand (in kastje op het voorplein), afkomstig uit het klooster bij de Koenraadkerk in Strijp Eindhoven. Het stond in een nis boven de hoofdingang (nr. 59)
Koenraad is ten voeten uit staande op een console afgebeeld. Hij draagt de ordekleding. Het bebaarde gezicht kijkt ietwat schuin naar beneden. In zijn rechterhand, ter hoogte van zijn middel, naast zijn lichaam houdt hij een stuk brood. In zijn linkerhand, voor zijn middel, heeft hij een sleutel vast. Op de console de tekst KOENRAAD.

 

 

 foto klooster

 

  

 foto klooster  (Eindhoven)              foto geheigen van Nederland (Eindhoven)

 
Maria
gebakken klei, geglazuurd, ca 50cm hoog, niet gesigneer, niet gedateerd.
Maria, met sluier, is ten voeten uit staan afgebeeld. Over haar kleed draagt zij een driekwarts openvallende mantel. Haar rechterarm houdt ze langs haar lichaam waarbij haar hand op haar lichaam houdt. Haar linkerhand rust op haar hart.
 
foto klooster
 

[1] Wikipedia, februari 2009

Read 2306 times Last modified on donderdag, 16 mei 2019 08:04