www.charlesvos.nl

zondag, 19 juli 2009 00:00

Michael (plein voor De Paterskerk, Roosendaal)

MICHAEL  (PLEIN VOOR DE PATERSKERK ROOSENDAAL)
Adres:  plein voor De Paterskerk (Onze Lieve Vrouwekerk), Kade 21, Roosendaal
 
St.Michael
Bronzen beeld, sokkel tufsteen (1948); beeld 160X63X48cm, sokkel 60X62X53cm, plateau 23X195X193cm.
Roosendaal binnenkomend op weg naar het Kadegebied ontwaart men al spoedig twee torens, die de weg wijzen naar de Paterskerk. Daar aangekomen ziet men een rustig voorplein met een strak aangelegde sierbestrating van rode klinkers en grijze tegels. Het ontwerp is van architect C. van Moorsel uit Voorburg. Het plein is gedeeltelijk omzoomd met bomen en roept een intieme sfeer op. Midden op dit plein staat het bronzen beeld van de aartsengel Michaël op een bakstenen sokkel (een vloertje 3-steens hoog met daarop de sokkel van 17steens hoog) met een natuurstenen bovenstuk (boven aan afgekant). Het ontwerp is van Charles Vos uit Maastricht; het is gegoten bij A. Binder in Overveen (op de achterzijde van het beeld ingekrast "brons-gieterij A.Binder"). Tijdens de oorlog beloofde de rector een beeld te zullen schenken als kerk en klooster de oorlog goed doorstonden. Michaël symboliseert de strijd tegen het kwaad (van het nazisme). Aan de voorzijde van het natuurstenen bovenstuk staat 'St. Michael verdedig ons in de strijd' en aan de achterzijde  'in dank voor uw bescherming 1940-1945 '.

Gewoonlijk wordt deze engel afgebeeld met het zwaard in ene en een weegschaal in de andere hand. Dit laatste symbool is niet zo gebruikelijk. Het is ontleend aan de uitvaartliturgie waar gezongen wordt: 'moge de aanvoerder (vaandeldrager) Michaël hen binnenleiden in het eeuwige licht'. Dit is een verwijzing naar de taak die de volksvroomheid aan Michaël toekent: het wegen van de gestorvenen om te kijken of ze waardig zijn voor het eeuwige licht. [1]

Michael, met lange naar achter vallende haren, is staande ten voeten uit afgebeeld, met licht gebogen benen. Over zijn kleed draagt hij een openvallende mantel die voor onder de kin met een gesp sluit. In zijn rechterhand houdt hij het staande zwaard vast. Voor zijn borst heeft hij een weegschaal in zijn linkerhand vast.

 

ormlk04a ormlk04b

 

ormlk04d ormlk04e

 


[1]  www.roosendaal.nl, april 2008

Read 2105 times Last modified on woensdag, 15 mei 2019 08:57