www.charlesvos.nl

zondag, 19 juli 2009 09:40

Maria met Kind (Kapel Maria Koningin van de Vrede, Eindhoven)

MARIA MET KIND (KAPEL MARIA KONINGIN VAN DE VREDE, EINDHOVEN)
Adres: Kapel Maria Koningin van de Vrede, Fakkelweg 10, 5624 EA Eindhoven
 
Mariabeeld
Dit beeld is afkomstig uit de voormalige Koenraadkerk in Strijp Eindhoven.
Het beeld van Maria met Kind staat niet meer in de kapel. De huidige locatie van het beeld is onbekend. [1]
Aan de Fakkellaan, nabij de hoek met de Oude Bosschebaan en het Sportpark Woensel, staat sinds 1991 (eerste steen: 25 maart) de kapel 'Maria Koningin van de Vrede'. Het ontwerp van architectenbureau Van der Linden in Eindhoven is geïnspireerd op de plattegrond van het huisje van Maria in Efese in het huidige Turkije. Maria zou daar de laatste jaren van haar leven gewoond hebben.
Het gebouwtje is opgetrokken uit witte baksteen, heeft een voorportaal met offerblok, een gebedsruimte met circa twintig zitplaatsen en een koor. Gebedsruimte en koor zijn van elkaar gescheiden door een hoog traliehek. Op het plafond is een sterrenhemel afgebeeld. Op het altaar staat een beeld van O.L. Vrouw van de Wonderbare Medaille uit de Rue du Bac in Parijs. De ruimte is verder rijkelijk voorzien van iconen, kruisen, kandelaars en Maria-afbeeldingen. Een glas-in-loodraam in een lijst toont een voorstelling van engelen. Ook hangen er foto's van paus Johannes Paulus II en van Pater Pio. [2]
Beeld, aarde met glazuur, 1939-1940
In een is staat met Maria ten voeten uit afgebeeld. Aan haar linkerzijde houdt met beide handen haar zoon vast. Ze draagt een blauw kleed met een sluiting. Haar ogen zijn gesloten. Het Kindje Jezus maakt met zijn rechterhand een zegenend gebaar. In zijn linkerhand houdt hij een voorwerp vast.

ormlk14a ormlk14b


[1] Bezoek op 27 juni 2011
[2] www.meertens.nl, mei 2009
Read 2024 times Last modified on donderdag, 16 mei 2019 14:07