www.charlesvos.nl

woensdag, 29 april 2015 00:00

Aan de werkers (Heerlen)

AAN DE WERKERS (HEERLEN)
Locatie: Vossenkuilenweg 109, Heerlen
Bronzen beeld geplaatst op een betonnen vierkanten zuil, gesigneerd Ch.Vos (achterzijde bronzen console), ongedateerd (1950-1954), bronzen beeld vervaardigd door "brons-gieterij A. Binder" te Haarlem (vermeld op bronzen console).
Het beeld is geschonken aan de oud werknemers van de Dienst Publieke Werken van Heerlen door de bedrijven die betrokken waren bij de nieuwbouw van de Dienst in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het beeld "aan de werkers" werd geplaatst op de binnenplaats bij de opening van de gebouwen. Na de sloop van de gebouwen en het gereedkomen van de huidige nieuwbouw werd het beeld in de achtertuin van Publieke Werken (facilitaire dienst) geplaatst. [1] 

Het bronzen beeld (met console) is geplaatst op een vierkant van betonnen platen. Op de voorkant hiervan is een steen aangebracht met de tekst (in gouden letters) "AAN DE WERKERS".

Een stoere werker is "en face" ten voeten uit staande afgebeeld, zijn linkerbeen naar voren geplaatst. Hij draagt een werkbroek en een hempje zonder mouwen. Zijn armen houdt hij langs zijn lichaam. Met beide handen houdt hij een pikhouwel, dwars voor zijn lichaam met de steel in de linkerhand, vast. 

3233

 

[1] Beeldbank www.reijckheyt.nl, april 2015

 

Read 1640 times Last modified on vrijdag, 19 april 2019 15:05