www.charlesvos.nl

donderdag, 30 juli 2009 08:14

De bokkenrijder (Kruisstraat, Heerlen)

DE BOKKERIJDER (KRUISSTRAAT, HEERLEN) 
Adres: Kruisstraat/Oude Lindestraat, Heerlen 1
Gevelsteen De Bokkerijder.
Peutz bouwde dit huis voor zichzelf als woonhuis maar tevens als kantoor in 1931. De wanden, bepleisterd met grijs-witte terra nova, harmoniseren met het grijsblauwe stalen raamwerk.
De gevel aan de Oude Lindestraat laat een over drie verdiepingen doorgetrokken glaswand zien die correspondeert met het trappenhuis en ramen van verschillende grootte die schijnbaar losjes, maar toch zeer doordacht geplaatst zijn.
Tot 1954 is het gebouw als woonhuis en kantoor van Peutz in gebruik gebleven. Toen was het te klein geworden en ontwierp hij aan de overkant van de Oude Lindestraat een nieuw pand, waarvan de bovenverdieping in gebruik genomen werd door het architectenbureau Peutz.
Nu is het advocatenkantoor Rutten en Welling in het pand gevestigd.
Een bijzonder grapje aan deze gevel is de plaatsing van de gevelsteen "De Bokkerijder" van Charles Vos op een - op het eerste oog - bestaande pilaster. Ook de knik in de gevel wordt door het beeld gemarkeerd. [1]
Een reliëf is aan drie zijden van een rechthoekig blok gekapt. Op de voorzijde is een bok met een berijder afgebeeld met daaronder de tekst OP DE LINDE. Aan de sterk verweerde zijkanten zijn de afbeeldingen moeilijk te herkennen; wellicht aan een zijde een vogel met gespreide vleugels.

otpbm12a

 

otpbm12b

 

otpbm12c otpbm12d


[1] www.openmonumentendagheerlen.nl , april 2008

Read 2628 times Last modified on donderdag, 18 april 2019 07:39