www.charlesvos.nl

vrijdag, 31 juli 2009 00:00

Evacuatie van Venlo, Het Bildt stadhuis (Sint Annaparochie (Het Bildt)

EVACUATIE VAN VENLO (STADHUIS ST. ANNA PAROCHIE (HET BILDT)
Adres: Het monument is geplaatst in de hal (bij binnenkomst rechts) van het gemeentehuis van Sint-Annaparochie (gemeente Het Bildt), Van Harenstraat 47, 9076 BT Sint Annaparochie.
Wandreliëf in witte natuursteen.
Gesigneerd: Ch . Vos (op reliëf helemaal rechts), niet gedateerd (1946).
In 1945 lag Noord Limburg in de frontlinie. De Duitsers wilden de bevolking evacueren via Duitsland naar Noord Nederland. In de gemeente Het Bildt werden 1.500 inwoners van Venlo opgevangen en verzorgd.
Het monument 'Evacuatie van Venlo' in Sint-Annaparochie werd aangeboden door de evacués, uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid in de gemeente Het Bildt. Het monument is onthuld op 23 september 1946. [1]
Het monument 'Evacuatie van Venlo' in Sint-Annaparochie (gemeente Het Bildt) is een wandreliëf van witte natuursteen. Het reliëf geeft het verdrijven van de Venlose burgers weer, die op weg zijn naar een onzekere toekomst. Linksonder is het wapen van Venlo afgebeeld en rechts het gemeentewapen van Het Bildt.
De tekst op het reliëf luidt:
'EVACUATIE VAN VENLO 1945
AANGEBODEN DOOR DE BETROKKEN INWONERS AAN DE GEMEENTE HET BILDT'.
De groep evacués loopt onder begeleiding van twee Duitse soldaten naar rechts. Voorop loopt een oude man. Daarachter twee vrouwen, waarbij de voorste vrouw de oude man op de schouder vasthoudt en de tweede vrouw een kind omarmt. Op de voorgrond loopt, naast de oude man, nog een jong kind. Achter de vrouwen lopen naast elkaar een man en een jongen; beiden met een zak op hun rug. Achter de man, die de zak draagt, staat een Duitse soldaat die in andere richting kijkt. Dan volgen een moeder met haar kind op de arm, een vrouw met een kinderwagen waar twee kleine kinderen in liggen. Tenslotte een man die een zak op zijn rug draagt, gevolgd door een vrouw die een kar, beladen met spullen, voortduwt. Naast de kar loopt een jong kind die een speelgoedkar op wieltjes voortrekt. Aan de andere kant van de kar staat nog een Duitse soldaat die in de looprichting kijkt.
 
3213Z
foto Gemeente Het Bildt

 

otpbm20a

foto Th. Piets


[1] www.4en5mei.nl, april 2008

Read 2376 times Last modified on donderdag, 18 april 2019 07:50