www.charlesvos.nl

vrijdag, 31 juli 2009 00:00

Mijnwerker (locatie onbekend)

MIJNWERKER (ONBEKEND) [1].
Adres: onbekend
Mijnwerker.
Op een console is een jonge mijnwerker, die streng voor zich uitkijkt, ten voeten uit staande afgebeeld. Hij is gekleed in een broek en een hemd met opgerolde mouwen. In zijn handen (opeen liggend) ter hoogte van middel houdt hij de steel van een beitel, die op de grond rust, vast. Op de console voor zijn rechterbeen staat een ronde afbeelding waarop een drietal gereedschappen van een mijnwerker zijn afgebeeld. Op de banderole aan de onderzijde hiervan is de tekst ???? - 1941 weergegeven.
Uit de krant [2] blijkt dat het beeld in Heerlen staat of heeft gestaan:
De Culturele Raad van Limburg heeft op 15 december 1949 besloten een afdeling Mijnstreek in het leven te roepen. Dit Comité zou, naast de behartiging van de plaatselijke belangen van de mijnwerkers, ook een jaarlijkse mijnwerkersdag moeten gaan organiseren, zo mogelijk in 1950 in Heerlen.
De dag zou geopend moeten worden met een Heilige Mis en eventueel andere diensten voor het niet-katholieke volksdeel. 's Middags zouden dan concerten moeten plaatsvinden. Voor 's avonds had men een revue in gedachte. Voor of na de revue zou een defilé, met kranslegging door de Commissaris van de Koningin voor het beeld van de mijnwerker ter herdenking van de tijdens de bezetting (mijnwerkersstaking) gevallen collega's, plaatsvinden.

  

otpbm21a

foto: zie voetnoot

 


[1] Foto met vermelding van Charles Vos, www.rijckheyt.nl, april 2008
[2] Limburgsch Dagblad 16 december 1945
Read 2261 times Last modified on donderdag, 18 april 2019 11:52