www.charlesvos.nl

zondag, 19 juli 2009 00:00

Maria met Kind (Mariakapel, Haelen)

MARIA MET KIND (MARIAKAPEL, HAELEN)
Adres: op het terrein van het buitencentrum De Spar, Roggelseweg 55, 6081 NP Haelen.
Maria met Kind, hardsteen, omstreeks 1949 (de kapel inclusief het Mariabeeld is ingezegend op 28 augustus 1949)
Enkele jaren voor de oorlog stelde de gemeente een stuk ter beschikking aan de Jonge Wacht, een katholieke jeugdbeweging voor jongens. Zij bouwden twee eenvoudige loodsen en een toiletaccommodatie.
In 1947 werd de Stichting "Santa Maria"opgericht. In 1947 werd "De Spar" in gebruik genomen.[1]
Binnen het Katholieke Jeugdwerk was het regel dat naast een staflokaal (het hoofdgebouw op de Spar) en patrouilletenten (de vijf hutten) ook een Mariakapel aanwezig hoorde te zijn.[2]
Sjeng Breuer, een tekenleraar uit Roermond, heeft het oorspronkelijk ontwerp voor de kapel gemaakt. Architect Th. Van Elsberg (Almelo) maakte een eenvoudiger en minder kostbaar ontwerp. Zijn ontwerp werd in 1949 uitgevoerd.
De kapel is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het beeldhouwwerk is van Charles Vos, de mozaïeken zijn gemaakt door Gene Eggen en de plafondschilderingen zijn van de hand van Jos Hoenen.
De kapel is opgetrokken in baksteen en voorzien van een zadeldak met dakpannen. De toegang met twee treden (halfrond aan de bovenzijde) is voorzien van een ijzeren hekwerk. Aan de linkerzijde is tegen de kapel een bakstenen torentje toegevoegd. In het torentje hangt een bronzen luidklok zonder tekst.
In de kapel is een altaar geplaatst met aan de voorzijde een mozaïek.
Het Mariabeeld staat op een dubbele console. De onderste console is een half ronde schijf met de tekst "BID VOOR ONS:. En aan de voorkant een driehoek met de punt naar beneden waarop een Franse lelie (een teken van reine, edele gezindheid) afgebeeld.
Hierop is het beeld met console (op de console de tekst "PATRONES VAN DE JEUGD") geplaatst. De console en het beeld zijn omgeven door een krans van rozen. De krans van rozen, de rozenkrans, is het symbool van gebed. Zeven rozen duiden op de zeven vreugden en op de zeven smarten van Maria. [3]
Maria (met nimbus) is staande ten voeten uit afgebeeld. Over haar kleed draagt zij een opengevallen mantel. Op haar linkerarm draagt zij het rechtopzittende Kindje Jezus. Zij heeft haar handen gevouwen voor zich. Het Kindje maakt een zegenend gebaar. Zijn rechterarm is een hoek van 90 graden omhoog gebogen, zijn linkerarm houdt hij gespreid.
Boven het Mariabeeld is een kroon van mozaïeken (een verwijzing naar het oude gebruik om Maria de "koningin van de Hemel" te noemen).
Aan beide zijden naast het beeld is er ook een mozaïek. Op de twee taferelen loopt een rozentwijg zonder doornen van beneden naar boven. Aan elke twijg zijn vijf rozen zonder doornen. De roos zonder doornen is een omschrijving van Maria. De vijf rozen verbeelden de vijf wonden (stigmata) van Christus. Op de taferelen tussen de rozen zijn aanroepingen uit de Litanie van de H. Maagd Maria verbeeld.
Aan de rechterzijde van Maria van boven naar beneden:
Troosteres van de bedroefden
De deur van de Hemel
Het Gouden Huis
Aan de andere van boven naar beneden:
Morgenster
De Zetel van Wijsheid
De ivoren toren. [4]

 

orml22a

foto De Spar

 

orml22b orml22c

 

foto De Spar

 


[1] Geschiedenis "de Spar" 5 en 6
[2] Email de Heer Van Essen, 29 maart 2009
[3] Brochure de Kapel (gewijd aan de Heilige Maagd Maria op het terrein van Buitencentrum De Spar te Haelen) van Jos Hoenen, Haelen 2007
[4] Brochure de Kapel (gewijd aan de Heilige Maagd Maria op het terrein van Buitencentrum De Spar te Haelen) van Jos Hoenen, Haelen 2007
Read 1802 times Last modified on vrijdag, 26 april 2019 08:16