www.charlesvos.nl

maandag, 18 februari 2013 15:04

Piëta (Begraafplaats in kloostertuin Huize Immaculata, Rijckholt)

Piëta (Begraafplaats in kloostertuin Huize Immaculata, Rijckholt)
Voerenweg 19, Rijckholt-Gronsveld  (gemeente Eijsden-Margaten)
Piëta, brons, gedateerd 1931, ongesigneerd.
Dit beeld heeft Charles Vos gemaakt voor de Calvariënberg (ziekenhuis annex klooster in Maastricht). Zie beneden. Later is het beeld overgebracht naar Rijckholt
Op een natuurstenen console met aan de voorzijde de tekst "DOOR KRUIS EN LIJDEN TOT VERRIJZENIS" is de Piëta aangebracht. Achter het beeld staat een groot houten kruis.

Het uitgemergelde lichaam van Jezus is zittend op de grond, en leunend tegen zijn Moeder, met zijn benen onder zich aan de linkerzijde en steunend op zijn rechterarm, uitgebeeld. De stigmata op zijn borst is duidelijk zichtbaar. Zijn hoofd is schuin naar links beneden afgebeeld. Hij draagt slechts een lendedoek. Maria is hurkend achter haar Zoon, aan zijn linkerzijde, met het lichaam driekwart gedraaid  weergegeven. Over haar kleed draagt ze mantel met sluier. Haar blik is naar rechts afgewend. Met haar linkerhand houdt ze de linkerhand van Jezus vast.

orml33a orml33b

 

Calvariënberg Maastricht
Piëta, brons
In De Tijd een artikel over de onthulling op 29 augustus 1931:
"In het ziekenhuis  "Calvariënberg" te Maastricht werd Zaterdag het vijftig-jarig kloosterjubileum en de vijftig-jarige dienstbaarheid van Zuster Hendrika aan dit Ziekenhuis, nogmaals herdacht, door de overdracht van een prachtige Piëta, opgesteld in den tuin van het Zusterhuis. Het beeld is een fraai stuk werk van den Maastrichtschen beeldhouwer Charles Vos.
Bij deze plechtigheid waren o.m. aanwezig B en W, de Gemeente-secretaris mr. Kallen, de HoogEerw. Deken Wouters en het Bestuur der Stichting Calvariënberg. Door den Burgemeester mr. van Oppen werd vervolgens met enkele waardeeringsvolle woorden tot de jubilaresse gesproken en aan haar uitgereikt de zilveren medaille der Oranje Nassau-Orde." [1]
orml33c
Ontwerp
Piëta, gips
Er is een ontwerp van gips gemaakt voor dit beeld. Origineel en ontwerp wijken niet van elkaar af.

orml33d

 


[1] De Tijd 31 08 1931

Read 2258 times Last modified on donderdag, 25 april 2019 14:19