www.charlesvos.nl

zaterdag, 18 juli 2009 08:24

Maria met Kind (Mariakapelletje Bruisterbosch)

Maria met Kind (Mariakapelletje Bruisterbosch)
Adres: Bruisterbosch (hoek Schampeljoensteeg)
Beeld van Maria met Kind.
De kapel heeft een zeer open karakter met een hoge en brede rondboog van Kunradersteen, waardoor het interieur van een afstand goed te zien is. De vorm is als het ware gelijk aan een apsis, oftewel een halfronde afsluiting van de achtergevel. Deze apsis wordt gedekt door een flauw hellend zadeldak waarop een zilverkleurig kruis op een bolvoet is geplaatst.
In het interieur is tegen de geheel wit gepleisterde apsis een massief altaar geplaatst, waarvan de voorzijde is betegeld.
Op 15 juli 1949 werd dit bedehuisje door monseigneur Lemmens ingezegend met een plechtige maar ook feestelijke viering. [1]
Boven het altaar staat op een console een gepolychromeerd Mariabeeld met een vrij ruw oppervlak. Zij is staande ten voeten afgebeeld. Haar rechterbeen staat gebogen naar voren met de voet naar buiten gedraaid. Zij draagt over haar kleed en blauwe, deels openvallende mantel, die met een gesp bovenaan is vastgemaakt. Maria draagt het Christuskind op haar linkerarm en ondersteunt het kind aan de voetjes met haar rechterhand. Haar kleed en voeten zijn bedekt met rozen.

 

orml02a orml02b

 

 


[1]  Hamers, 't Kapelke kapellen  langs velden en wegen in Z Limburg, Leiden 1999

Read 1785 times Last modified on donderdag, 25 april 2019 14:21