www.charlesvos.nl

zondag, 19 juli 2009 00:00

OLV van Fatima (Mariakapel,Oirsbeek)

OLV van Fatima (Mariakapel, Oirsbeek)
Adres: Boompjesweg (vlak na de kruising met Op de Graaf) , 6438 Oirsbeek (Schinnen)
O.L.Vrouwe van Fatima
Periode 1944-1946 .[1]
De Fatimagrot ligt aan de rand van Oirsbeek, tegen een beboste helling. Ervoor ligt een grote open ruimte met banken. De afscheiding met het trottoir wordt gevormd door een keermuur van kunradersteen en een plantsoen.
Uit dankbaarheid voor de bevrijding werd in 1944 door een aantal Oirsbeekenaren het  initiatief genomen om een Mariagrot te bouwen. Er werden allerlei activiteiten gehouden om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. In 1946 werd begonnen met de bouw, waarbij vele vrijwilligers meehielpen. Er moest namelijk een groot deel van het talud aan de Boompjesweg worden uitgegraven. De boeren namen de vrachten zand en grind voor hun rekening. De R.K. Toneelvereniging Oirsbeek schonk het beeld dat door beeldhouwer Charles Vos uit Maastricht werd vervaardigd. Dit beeld kostte toen Fl. 1.000,- (€ 450). De grot werd gebouwd van Kunradersteen, een natuursteen die in de omgeving van Kunrade (Voerendaal) voorkomt. De bouwkosten bedroegen in die tijd FL. 9.000,- (ruim € 4.000). Onze Lieve Vrouw van Fatima is de heilige, waaraan de grot is toegewijd.
In 1998/1999 werd de grot op initiatief van het grotcomité geheel gerestaureerd, en kwam er een hekwerk om vandalisme te voorkomen, een rolstoeltoegang en verlichting.
Op zondag 15 augustus werd de grot om half elf onder grote belangstelling heropend met een heilige mis inclusief ziekenzegening door pastoor L. Dohmen m.m.v. de Koninklijke Schutterij St. Lambertus. Voorzitter Remigius [Ré] Winthagen van het grotcomité bedankte iedereen die zijn steentje had bijgedragen aan de restauratie. Aan de Oirsbeekenaren werd een Kroetwuusj met een rozenkrans uitgereikt. [1a]
De kapel is als een grot in de lange muur van kunradersteen gebouwd. De boogvormige toegang kan worden gesloten met een blauw geschilderd hek. Voor de ingang is een betegelde vloer aangelegd, die eveneens met een blauw geschilderd hekwerk wordt gescheiden van de grote ruimte voor de kapel. Op deze ruimte staan banken.
In de kapel staat op twee zuiltjes van mergelsteen een altaar. Tegen de koepelvormige achtergrond staat een fraai beeld van O.L. Vrouw van Fatima, vervaardigd door Charles Vos.[2]
Op een sokkel staat Maria frontaal ten voeten uit met haar hoofd licht naar rechts gebogen. Over haar licht blauw gewaad, dat tot op haar voeten reikt, draagt zij een donkerblauwe mantel die halverwege haar lichaam met haar linkerhand wordt vastgehouden. Aan de linkerkant komt onder haar sluier een lang vlecht uit, die tot halverwege haar lichaam reikt.
Haar rechterarm houdt ze, met een naar voren gericht open hand, langs haar lichaam.
Op de sokkel staat de tekst "O.L.VR. van FATIMA b.v.o ". Links en rechts naast de sokkel bevindt zich een kinderhoofdje.

 

orml17a

 

orml17b orml17c

orml17d

foto uit 1946

 


[1] Monumenten in Nederland deel Limburg
[1a] Bart Lendfers members.home.nl, jauari 2012
[2]  www.kerkgebouwen-in-limburg,nl , juni 2008
Read 2002 times Last modified on vrijdag, 26 april 2019 07:57