www.charlesvos.nl

woensdag, 24 juni 2009 00:00

H Hartkerk (Boxtel)

Kerk:     H. Hartkerk

Adres:             Baroniestraat 24/26, 5281 JD Boxtel
Architect:        Franssen, Caspar
Kunstenaars:   Nicolas, Frans
                       Knirsch, Frans
                       Geld van der, Hendrik
                       Custers, Jan
                       Vos, Charles
In 2015 werd de kerk aan de Eredienst onttrokken en ontmanteld en kreeg in 2018 een nieuwe bestemming.
De beelden van de Goede Herder en Maria met Kind gingen naar de St. Willebrorduskerk in Esch (Dorpstraat 10, 5296 LV). Het corpus (zonder kruis) werd opgeslagen op de zolder van het pastoraal centrum. [1]
 

Werken van Charles Vos:

Goede Herder
Houten beeld, 1946
Op een console, waarvan het onderste gedeelte is versierd met een bloemmotief, is de Goede Herder staande ten voeten uit afgebeeld. Hij draagt lange haren en heeft een baard. Over zijn kleed is om zijn  middel een sjaal gesnoerd. Op zijn schouders draagt hij een schaap dat de achterpoten op de linkerschouder van de Herder laat rusten. De Goede Herder ondersteunt het schaap met zijn rechterhand. Het schaap kijkt naar de Goede Herder, die met zijn open linkerhand een zegenend gebaar maakt. Achter het beeld bevindt zich een elliptisch toelopend houten achterwand met opstaande rand.

kr37a

foto parochie H Hartkerk

 

Maria met Kind
Houten beeld, 1946
Op een console, waarvan het onderste gedeelte is versierd met een bloemmotief, is de Maria staande ten voeten uit afgebeeld. Maria draagt een sluier. Op haar linkerarm draagt zij het rechtopzittende kindje Jezus. Maria houdt haar gezicht ietwat naar rechts gebogen. Het kind pakt met zijn rechterhand de sluier van zijn moeder vast. Zijn linkerarm en linkerbeen zijn naar voren gericht. Maria houdt, op borsthoogte, een lelie vast. Achter het beeld bevindt zich een elliptisch toelopend houten achterwand met opstaande rand.

kr37b

 

 foto parochie H Hartkerk

Corpus[2]
Op een kruis (niet van Charles Vos) een corpus. Christus, met zijn hoofd naar rechts gebogen, hangt aan het kruis. Hij draagt slechts een lendendoek. Zijn benen zijn gekruist (rechtervoet bovenop) aan het kruis genageld.
 

 

 

foto parochie H Hartkerk

 


[1] Email van pastoor J. Grubben op 21 augustus 2018
[2] Email 22 februari 2009 van mevr. Van Schendel: volgens emeritus pastoor J de Jong is dit corps van de hand van Charles Vos.
Read 2696 times Last modified on vrijdag, 24 augustus 2018 09:51