www.charlesvos.nl

maandag, 22 juni 2009 00:00

St Petrus Banden (Heer-Maastricht)

 

Kerk:     St. Petrus Banden

Adres:              Dorpsstraat bij 76, 6227 BP Maastricht (Heer)
Architect:         Franssen
Kunstenaars:   Laudy, Eugène
                        Levigne, Huub
                        Loontjes, Harry
                        Nicolas, F
                        Vos, Charles

Werken van Charles Vos:

Christus altaarreliëf (rechts van het altaar)
Geglazuurd keramiek. (1944) [1]
Pastoor Merckelbagh (1895-1987, pastoor te Heer van 1939-1956) benaderde Charles Vos om twee altaren te vervaardigen in terracotta ter ere van het H. Hart en de H. Maria. Vos accepteerde deze opdracht. [2]
Op een altaar staat in een halve boog een reliëf. Centraal is afgebeeld het bovenlichaam met Christus H. Hart (met nimbus). Over zijn wit kleed is over zijn middel en beide een bruine sjaal gedrapeerd. Hij houdt zijn handen (met stigmata) open en gespreid; zijn rechter zegenend naar boven en zijn linker zijwaarts. Zijn blik is naar de toeschouwer gericht.
Aan zijn linkerzijde zit een geknielde engel (met nimbus en gespreide vleugels), met een bruin kleed, die in zijn omhooggehouden handen een kelk (links) met hostie (rechts vasthoudt.
Aan Christus rechterzijde is een eveneens geknielde engel (met nimbus en gespreide vleugels) die een blauw kleed draagt. Zijn beide handen omvatten een schuin omhoog gericht kruis.

kr13a

Maria-Altaarreliëf  (links van het altaar)
Geglazuurd keramiek. (1944) [3]
Op een altaar staat een in een halve boog een reliëf. Centraal is afgebeeld Maria met op haar rechterarm het kindje Jezus. Maria, met nimbus, heeft over haar lange haren een sluier en is draagt een wit kleed met daar overheen een blauwe mantel. De linkerzijde van haar gezicht ligt opzij op het hoofd van haar zoon. Met haar rechterhand ondersteunt zij het linkerarmpje van Jezus die daarin de wereldbol vasthoudt.
Aan de rechterzijde van Maria zit een engel met gespreide vleugels. Hij draagt slechts een lendendoek. In zijn gespreide armen draagt hij van links onder naar rechts boven een banderole met de tekst "AVE MARIA".
Aan haar andere zijde zit een engel met gespreide vleugels. Ook hij draagt slechts een lendendoek. In zijn gespreide armen houdt hij banderole vast met de tekst "GRATIA PLENA".

kr13b

Voorstudie
Eigendom en locatie onbekend.
Een schetsmatige voorstelling (de teksten ontbreken) die later werd uitgevoerd.

2213KR13b1.jpg 

Jozef met Kind
Houten beeld
Niet gesigneerd, niet gedateerd [1944] [4]
Ook op verzoek van pastoor Merckelbagh werd een beeld van de H. Jozef vervaardigd. [5]
Jozef, met baard en lange haren, is ten voeten uit afgebeeld staande op een console. Zijn rechtervoet is naar voren geplaatst. Zijn hoofd is ietwat naar links beneden gericht op zijn zoon. Over zijn kleed draagt hij een over zijn linkerschouder schouder vallende mantel. In zijn rechterhand houdt hij een winkelhaak vast. Met zijn linkerhand heeft hij Jezus op diens linkerschouder vast. Het kindje loopt links naast hem, met zijn rechtervoet eveneens vooruit. Hij heeft lange haren en zijn blik is op de toeschouwer gericht. Met zijn rechterhand maakt hij met twee vingers omhoog een zegenend gebaar. In zijn linkerhand, ter hoogte van zijn middel, een bewerkt stuk hout vast.

kr13c 2213kr13e

                                                                                            foto Peters Smeets

Voorstudie
Jozef met Kind
Particulier bezit
Gips
Niet gesigneerd, niet gedateerd [ca 1942]
Afmetingen: hoogte 52cm
 
 

collectie Peters Smeets

 


[1] Venne j van de, Geschiedenis van Heer, Heer 1959, blz 348
[2] Aerts F, 100 jaar ôs toes in Hier, ter gelegenheid van 100 jaren St. Pettrus' Banden 1905-2005, Maastricht 2005, blz 23/24 - 79
[3] Venne j van de, Geschiedenis van Heer, Heer 1959, blz 348
[4] Venne j van de, Geschiedenis van Heer, Heer 1959, blz 350
[5] Aerts F, 100 jaar ôs toes in Hier, ter gelegenheid van 100 jaren St. Petrus' Banden 1905-2005, Maastricht 2005, blz 80
 
Read 4832 times Last modified on vrijdag, 30 december 2022 10:53