www.charlesvos.nl

zondag, 21 juni 2009 14:44

St Martinus (Venlo)

Kerk:     St. Martinus

Adres:             Grote Kerkstraat 40, 5911 CH Venlo
Architect:         Cuypers , Pierre en Kayser, Jules
Kunstenaars:  Eyck, Charles
                       Nicolas F.
                       Straaten van
                       Wildschut, Daan
                       Windhausen

Exterieur:
De Martinuskerk ligt in het hart van Venlo en is omgeven door stadsbebouwing. De kerk kent een heel lange geschiedenis. P. Cuypers voerde in 1879 een grote restauratie uit.
Op 5 november 1944 werd Venlo gebombardeerd. Er ontstonden grote branden in de stad. De vonkenregen die hiervan het gevolg was, deed de torenspits ontvlammen. De brand sloeg van de spits over op het kerkdak. Door het ontbreken van de sleutel en de drukke werkzaamheden van de brandweer brandde het kerkdak uit.
Een herfststorm, 27 oktober 1945, deed de hele toren instorten. In 1946 startte het herstel onder leiding van Kayser. In 1951 startte de bouw van de nieuwe toren, die in 1953 gereed kwam. De toren herinnert enerzijds aan de vestingtoren uit het eerste begin van de kerk, anderzijds is de uivormige koepel een verwijzing naar de verwijzing van de reparatie van Cuypers. [1]

Werken van Charles Vos:

Martinus
Hardsteen, hoogte 230cm, breedte 320cm.
Boven de ingang van de toren is een reliëf aangebracht in hardsteen, voorstellende de heilige Martinus die zijn mantel deelt met zijn bedelaar.
St. Martinus, met gedraaid lichaam, gezeten op zijn paard, dat naar links loopt, kijkt naar beneden naar een geknielde bedelaar, die met zijn linkerarm om een aalmoes vraagt en met zijn rechthand een mantel vasthoudt. Op de achtergrond de staf van St. Martinus. Iets boven de staf de tekst "tours".

 

kr08a kr08b

  

kr08c


[1]  www.kerkgebouwen-in-limburg.nl

Read 2520 times Last modified on zaterdag, 25 augustus 2018 11:57